Ayasofya I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul’un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bazilika planlı bir patrik katedrali olup 1453 yılında İstanbul’un Osmanlılar tarafından alınmasından sonra Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür.
Dolmabahçe Palace
Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılmış. Osmanlı’nın modernleşme hedefine uygun olarak Batı anlayışı ile tasarlanan Dolmabahçe Sarayı, 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmış. İnşasına 13 Haziran 1843 yılında başlanan bu görkemli sarayın yapımı 13 yıl sürmüş.
2- BURSA
Bursa, Uludağ Kayak Merkezi
Uludağ, Bursa ili sınırları içinde, 2.543 m yüksekliği ile Türkiye’nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ. Uludağ; Marmara Bölgesinin en yüksek dağıdır. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ’ın uzunluğu 40 km’yi bulur. Genişliği ise 15–24 km’dir.
Saitabat Şelalesi
Uludağ’dan gelen suların aşağı akmasıyla meydana gelen Saitabat Şelalesi, bir kanyondan dökülür. Çevresinde sert kayalara rastlayabileceğiniz şelale çevre halkı tarafından Güvercinlik adıyla bilinir. Doğal güzelliğin çevresinde piknik alanlarının yanı sıra mangal lokantaları ve büfeler de bulunur.
3- ANTALYA
Kaputaş Plajı
Aspendos
Aspendos, Antalya ilinin Serik ilçesinde bulunan Belkıs köyünde yer alan amfi tiyatrosuyla meşhur bir antik kenttir. Aspendos, Serik ilçesinin 8 kilometre doğusunda, Köprü Çayı’nın dağlık bölgesinden düzlüğe ulaştığı yerde M.Ö. 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş ve antik devrin mamur zengin kentlerinden biridir.
4- MUĞLA, FETHİYE
Kelebekler Vadisi
350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi ismini, barındırdığı 80’den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya mahallesinde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.
Faralya
40 km’lik bir alan içerisinde yer alan bu cennet, tarihi Roma ve Likya kalıntılarına, Kelebekler Vadisi ile Kabak Koyu gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor.
5- BODRUM
Bitez Plajı
Bodrum’un en gözde plajlarından birisi olan Bitez Bodrum ilçe merkezine de 8 kilometre uzaklıkta yer alır. Bitez Plajı aynı zamanda Bodrum Yarımadasının güneyinde yer almaktadır. Sakin ve dalgasız olan Bitez Plajı her yıl çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.
Bodrum Tuzla Kuş Cenneti
Bodrum’a 25 kilometre uzaklıkta bulunan bölge tam bir doğa harikası. Ege Denizinin Tuzla Gölü ile buluştuğu noktada yer alan bölge toplam 125 farklı kuş türüne ev sahipliği yapmaktadır. Kuşlar tüm yiyecek ihtiyaçlarını Tuzla Gölünden karşılıyorlar. Burada en çok ilgiyi hiç şüphesiz Flamingolar görüyorlar.
6- SAPANCA
Sapanca Bungalov Evleri
Sapanca merkeze 1 km, Sapanca sahile 800 metre ve Sapanca Göl’üne 200 metre mesafede yer alıyor. Bungalov evlerde kahvaltı dahil konaklama hizmeti verilmektedir. Hafta sonları için 2 gece konaklama şartı istenmektedir. Bazı bungalov evlerin verandasında çift kişilik jakuzi bulunmaktadır.
Kartepe Kayak Merkezi
Yaklaşık 1250 metrede kurulu tesisleri 42 kilometrelik pist alanı ile Türkiye’nin sayılı kayak merkezlerinden olan ve KARTEPE Kış Sporları Merkezi’nde, 14 adet doğal pist, 3 adet telesiyej ve 2 adet T bar (teleski) bulunmaktadır.
7- KAPADOKYA
Balon Turu
Balon turu 1 saat veya 1,5 saat kadar eşsiz bir manzara eşliğinde devam eder ve sonunda yere yavaşça iniş yapılır. Yükselmiş bir balondan hava durumuna ve yüksekliğe göre 5 ile 20 km. çapında bir alan görülebilir. Bir balon 900 metreye kadar çıkabilse de genelde en fazla 600 metre yükseklik tercih edilir.
Ihlara Vadisi
Ihlara Vadisi, Hasandağı volkanından püskürtülen lavların akarsu aşındırması sonucunda oluşan kanyon vadidir. Melendiz Çayı, milyonlarca yıllık bir sürecin sonunda, 14 kilometre uzunluğunda ve yüksekliği yer yer 110 metreye ulaşan kanyon görünümlü bu vadiyi meydana getirmiştir.
8- BOLU ABANT
Gölcük Tabiat Parkı
Gölcük Tabiat Parkı, yeni yetiştirilmiş ağaçlarla kaplı olup, bir krater gölü olan Gölcük Gölü’nü içinde bulundurmaktadır. Şehir merkezine 12 km uzaklıkta olup, 5.925 ha (83.0 ha göl yüzeyi) bir alanı kapsamaktadır.
Akkaya Travertenleri
Doğu–batı doğrultusunda 250 metre uzunlukta bir oluşum ve bu oluşumun 100 metre batısında 50 metre uzunlukta farklı bir oluşum daha bulunmaktadır.